PŘEHLEDNĚ: Malá neopisovala jediná. Tyto vrcholné politiky stálo plagiátorství funkci a titul

ČTK

luš

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá čelí kritice, že opisovala hned ve dvou svých diplomových pracích. Podle expertů nesou obě práce prvky plagiátorství. Ministryně však kritiku odmítá, stejně jako výzvy k odstoupení. Svědomí mám čisté, říká. Malá není první politik, která čelí kritice za opisování. Níže naleznete výběr evropských politiků, kteří byli v poslední době obviněni z plagiátorství. Na rozdíl od české ministryně spravedlnosti však na svoje posty rezignovali. 

1. března 2011 - Na funkci ministra obrany rezignoval německý křesťanskosociální politik Karl-Theodor zu Guttenberg. Učinil tak poté, co vyšlo najevo, že svou doktorskou práci z části opsal z jiných studií, aniž je citoval. Již předtím kvůli tomu rezignoval na svůj titul a na křeslo v parlamentu.

11. května 2011 - Německá politička Silvana Kochová-Mehrinová se vzdala funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu a dalších postů kvůli podezření, že ve své dizertační práci opisovala ze zdrojů neuvedených v seznamu použité literatury. Univerzita v Heidelbergu jí proto v červnu 2011 odňala titul.

Profesor Gerloch: Ministryně Malá buď opisování vyvrátí, nebo musí odejít, jinak můžu rezignovat

sinfin.digital