Slepice bez peří, namačkané v kleci vedle mršin. Veterináři jdou tvrdě po komerčních chovech

ČTK

raz

Veterináři zkontrolují do konce prázdnin všechny komerční klecové chovy nosnic v ČR. Prioritně se zaměří na chovy, o jejichž podmínkách informovala v červnu v reportáži Česká televize. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Spolek Obraz prostřednictvím televize zveřejnil záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. Většina obchodních řetězců poté ohlásila, že většinou nejpozději do roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů.

"Ústřední ředitel SVS nařídil krajským veterinárním správám kontrolu všech klecových hal, ve kterých jsou v obohacených klecích chovány nosnice s produkcí konzumních vajec v období snášky. Kontrola by měla být komplexní, tedy sestávající z celkového zhodnocení péče o zvířata, hodnocení zdraví zvířat i úrovně biologické bezpečnosti," uvedl mluvčí.

Podle něj je nutné ověřit, jakým způsobem a v jaké frekvenci dochází ke kontrole zvířat, jaké jsou zdravotní stavy hejn slepic, jakou mají míru úhynu, konverzi krmiva a produkci vajec. "Dále je potřebné prověřit, jaký je postup chovatele při nálezu uniklé nosnice a jak se po celou dobu snášky, i ve dnech těsně před vyskladněním, nakládá s uhynulými ptáky, tedy jak často se z klecí odklízí. Dále se v protokolu uvede informace, zda jsou vyskladňované nosnice prodávány občanům pro další chov," uzavřel mluvčí.

sinfin.digital