Politika ve Varech: Na festivalu zazněla výzva na propuštění ukrajinského režiséra Sencova

ČTK

raz

Na podporu tvůrců, kteří jsou pronásledování nesvobodnými režimy a v extrémních případech končí i za mřížemi, dnes apeloval Český filmový a televizní svaz (FITES). Především ve jménu ukrajinského režiséra Oleha Sencova uspořádal na festivalu v Karlových Varech setkání na podporu všech pronásledovaných filmových i dalších tvůrců a politických vězňů. Sencov drží v sibiřském vězení už 52. den hladovku, jeho zdravotní stav se zhoršuje. "Každá hodina, která může zkrátit jeho utrpení, je důležitá," řekl předseda FITES Martin Vadas.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily ho, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí. Sencov obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Odsouzen byl k 20 letům.

V karlovarském hotelu Thermal, centru festivalového dění, visí fotografie Sencova a také divadelního a filmového režiséra Kirilla Serebrennikova a íránského režiséra Jafara Panahiho. Účastníci festivalu mohou podepisovat výzvu Nenechte Oleha zemřít. "Chceme ji odevzdat na ruské ambasádě a představitelům České republiky, aby se ozvali proti režimu pana Putina a pokusili se zachránit život Oleha Sencova," řekl Vadas.

V Česku podobně jako v jiných evropských zemích se konají akce na Sencovovu podporu organizované občanskými iniciativami. Opatrně se vyjadřují i někteří politici, počátkem července ruské úřady obdržely dopis místopředsedy českého Senátu Jiřího Šestáka (za STAN) a předsedů tří senátních výborů s výzvou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby se situací Sencova zabýval.

sinfin.digital