Exportní firmy táhne dolů nedostatek zaměstnanců, tvrdí analytici. Pokles není výchylkou

ČTK

nek

Na český exportní průmysl negativně dopadá hlavně nedostatek pracovní síly na tuzemském trhu. Největším problémem firem je tak způsob, jak rozšířit své výrobní kapacity, shodují se ČTK oslovení analytici. Květnový pokles vývozu je podle nich potvrzením negativního trendu, který trvá od začátku roku. Vývoz tuzemských firem klesl v květnu meziročně o 2,6 procenta na 305,1 miliardy Kč, zatímco dovoz stagnoval na 298,2 miliardy Kč.

„Jelikož měl letošní květen stejný počet pracovních dnů jako ten loňský, je nasnadě, že květnový meziroční pokles exportu není výchylkou, ale jde o součást dlouhodobého poklesového trendu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Od letošního února se českým exportérům nedaří meziročně navyšovat objem vývozu. Jedinou výjimkou byl duben, který profitoval z vyššího počtu pracovních dnů.

Navzdory tomu, že je bilance zahraničního obchodu nižší než loni, nemají podle Moniky Junicke z Komerční banky domácí výrobci o zahraniční poptávku nouzi. „Největším problémem exportérů je tak způsob, jak rozšířit své kapacity, a to především kvůli nedostatku pracovních sil. Růst investic vede ke zrychlování dovozů,“ dodala ekonomka.

Přebytek zahraničního obchodu Česka v květnu meziročně klesl o 8,2 miliardy Kč na 6,9 miliardy korun. Obchodní bilance tak nenaplnila ani z poloviny odhady analytiků. „Na vině byl především propad exportu automobilů. Dále byla obchodní bilance v meziročním srovnání tažena dolů prohloubením deficitu obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty, ostatními dopravními prostředky a chemickými látkami,“ uvedl ekonom UniCredit Jiří Pour.

sinfin.digital