Žalobce žádá podmínku pro policistu za možnou výrobu výbušnin

ČTK

nek

Podmíněný trest navrhl dnes státní zástupce pro policistu z Tanvaldska, který měl doma komponenty využitelné k výrobě výbušnin. Obhájce žádá zproštění obžaloby, podle něj se policista ničeho nezákonného nedopustil. Soud v Jablonci vynese verdikt ve středu, už potřetí. Samosoudkyně nejprve dospěla k názoru, že jde o přestupek, a poté, že se žádný trestní čin nestal, oba verdikty ale odvolací soud zrušil a vrátil k došetření. Sedmatřicetiletému muži hrozí za nedovolené ozbrojování až pět let.

Podle obžaloby se policista doma pokoušel vyrábět zbraně hromadně účinné. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v jeho bytě ve Velkých Hamrech v březnu 2013. Hasiči tehdy z panelového domu evakuovali 30 lidí a okolí uzavřeli. Inspekce se domnívala, že policista má doma pentrit, což je velmi silná výbušnina. To se nakonec nepotvrdilo. Nalezla ale znehodnocené granáty, nefunkční rozbušky, chemikálie a další komponenty, které se dají zneužít k výrobě výbušnin.

Státní zástupce Martin Tvrdík je nadále přesvědčen o jeho vině. Obžalovaný podle něj chemikálie nakupoval, aby mohl vyrábět improvizované výbušniny. „Neměly sloužit ke sběratelskému užití, ale praktickému využití,“ uvedl dnes v závěrečné řeči. Pro policistu žádá trest osm měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců a zabavení rozbušek a dalších věcí, které mohou být zneužity k výrobě výbušnin nebo hromadně účinných zbraní. Navržený trest označil za mírný, zdůvodnil to dlouhou dobou od spáchání skutku a bezúhonností policisty.

Obhajoba ale nadále trvá na úplném zproštění. „I kdyby vše byla pravda, co je v obžalobě, jako že není a jednoznačně to popíráme, tak to není trestný čin,“ uvedl obhájce Štěpán Mašek. Obžalovaný policista považuje kauzu za vykonstruovanou, měla podle něj vliv na jeho osobní i profesní život. Musel se odstěhovat z Velkých Hamrů a dva roky byl postavený mimo službu. Dnes v závěrečné řeči poukázal na to, že v případu bylo vypracováno osm posudků a jejich dodatků a v jeho neprospěch byl jediný. Obvinění nadále odmítá. „Byly u mě zajištěné legální látky,“ řekl policista.

sinfin.digital