Poche na ministerstvu zahraničí oficiální funkci nemá, potvrdil Hamáček. Objevoval se tam prý kvůli systematizaci

ČTK

raz

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), který je nominantem strany na post šéfa diplomacie, v Černínském paláci v žádné oficiální funkci není, řekl dnes poslancům zahraničního výboru ministr vnitra a místopředseda vlády pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Státní tajemník Miloslav Stašek informoval členy výboru, že na ministerstvu zahraničí budou obnoveny posty politických náměstků, sedmičlenný politický kabinet ministra a vznikne analytický odbor. Změny jsou zahrnuty v systemizaci, kterou na dnešním jednání schválila vláda, doplnil Stašek.

"Pan Poche nemůže působit v oficiální funkci, která by byla v kolizi s jeho mandátem europoslance. Neexistuje žádný smluvní vztah s ministerstvem," řekl Hamáček členům výboru, kteří se o řízení ministerstva zajímali na podnět pirátského poslance Jana Lipavského. "Pokud se na ministerstvu zahraničí objevoval, tak to bylo v rámci přípravy systemizace," dodal Hamáček.

Poche byl na seznamu ministrů, které prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman však Pocheho odmítl jmenovat a využil nabídky vládní koalice, aby místo něj pověřil řízením diplomacie Hamáčka, který ve vládě zastává také post ministra vnitra.

ČSSD odmítá ustoupit Zemanovi. Poche je jediný kandidát na šéfa diplomacie, shodlo se grémium

sinfin.digital