Průzkum: Se svou finanční situací je spokojena jen asi polovina Čechů

ČTK

mst

I přes dobrou ekonomickou situaci a zvyšující se průměrnou mzdu je se svou finanční situací spokojena jen přibližně polovina Čechů starších 30 let (53 pct). Mezi spokojenými je více mužů (58 procent) než žen (48 procent). Více spokojeni jsou lidé s vysokoškolským vzděláním (70 pct) a častěji Pražané. Naopak 39 procent žen je se svými příjmy spíše nespokojeno a 13 procent českých žen není se svou finanční situací spokojeno vůbec. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Nenadálou výhru půl milionu korun by nejvíce lidí (36 procent) použilo na pořízení či rekonstrukci bytu. Na zlepšení své bytové situace by peníze použilo 42 procent žen a 30 procent mužů. Investice do bydlení je typická především u lidí z menších obcí.

Více než čtvrtina dotázaných mužů by si pak ráda pořídila nové auto. Dalších téměř 17 procent lidí by získané peníze investovalo do lepší dovolené, do trávení volna by investovaly raději ženy. "Je ale překvapivé, že jako čtvrtou jmenovanou možností pro použití půlmilionové částky bylo snížení zadlužení," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková s tím, že by si to přálo přes 14 procent mužů a téměř 12 procent žen, nejčastěji ve věku 30 až 44 let.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital