„Nechceme komouše!“ Proti Babišovi a vládě s podporou KSČM demonstrují stovky lidí

ČTK

lup

Proti vládě s komunisty demonstruje na pražském Malostranském náměstí několik set lidí. K protestu se sešly nedaleko Sněmovny, kde poslanci jednají o vyslovení důvěry druhému kabinetu Andreje Babiše (ANO). Na náměstí plánují zůstat i přes občasný déšť do skončení dnešního jednání dolní komory.

Řečníci, kteří na demonstraci vystupují, se vyslovují nejen proti vládní spolupráci s komunistickou stranou, ale i proti předsedovi vlády Babišovi nebo prezidentovi Miloši Zemanovi. Vadí jim, že poprvé od roku 1989 má vzniknout vláda založená na podpoře komunistů. Poukazují na minulost komunistické strany, od které se podle nich KSČM dostatečně nedistancovala. Mluví také o tom, že Babiš byl evidován ve svazcích Státní bezpečnosti.

Demonstrace začala kolem 13:00, z původních desítek lidí se postupně dav rozšířil na několik set protestujících. Kromě organizátorů před nimi vystoupilo i několik představitelů opozičních stran. Promluvili například předsedové poslaneckých klubů TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek a Jan Farský nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová. Mezi demonstranty vlály také vlajky Pirátské strany nebo Mladých socialistů.

sinfin.digital