Účtenky povinně už i v Uberu. Společnost se od října zapojí do EET, stávající řidiči mají výjimku

ČTK

luš

Společnost Uber bude od začátku října evidovat tržby svých řidičů v EET. Společnost bude navíc finanční správě poskytovat data o aktivitách šoférů, které stát bude moci využít k daňové kontrole. Povinnost se ovšem bude týkat pouze nových řidičů, kteří začnou pro společnost jezdit po zavedení EET. Firma se k tomu dnes zavázala podpisem daňového memoranda. V současnosti společnost v Česku eviduje zhruba 2000 aktivních řidičů.

EET se tak zatím nebude týkat řidičů, kteří pro společnost jezdí už v současnosti. Dohoda mezi ministerstvem financí a Uberem platí zatím na rok, případné rozšíření povinnosti firma podle generálního ředitele společnosti pro střední a východní Evropu Alexeie Stakha zváží podle fungování současné dohody.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by memorandum mělo rozptýlit obavy, že stát nedokáže regulovat sdílenou ekonomiku. Podle ní je současná legislativa dostačující k tomu, aby stát mohl kontrolovat i tyto služby. "Chyběly nám k tomu informace, které nám teď společnost Uber poskytne," řekla. Dohoda by se zároveň podle ministryně měla stát základním kamenem pro kontrolu dalších společností fungujících na podobné bázi.

Profesor Gerloch: Ministryně Malá buď opisování vyvrátí, nebo musí odejít, jinak můžu rezignovat

sinfin.digital