ANO chce být stranou pro všechny, ekonomický program vlády je spíše populistický, tvrdí experti

ČTK

mst

Ekonomický program vlády Andreje Babiše (ANO) je spíšepopulistický, nepočítá s poklesem růstu české ekonomiky během jejího vládnutí, shodli se analytici oslovení ČTK. Sněmovna v noci na dnešek vyslovila důvěru menšinové vláděhnutí ANO a ČSSD.

„Ekonomický program nové vlády lze charakterizovat jako směs rozumných kroků (strategický investiční plán), populismu (snížení daně z přidané hodnoty na pivo) a mlácení prázdné slámy (řada bezobsažných odstavců o důchodové reformě),“ řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek.

Programové prohlášení je pravděpodobně nejvíce populistický komplexní dokument, který vrcholový představitel ČR od roku 1989 předložil, doplnil Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Není v něm podle něj žádná sebereflexe. Ekonomická krize není zmíněna nijak, není na ni zavedena žádná příprava. „Kdežto o krizi se mluví jen o té migrační. Vláda ukazuje, že ANO se snaží být stranou pro všechny, a opisuje od všech parlamentních stran, od levicových ovšem o dost více,“ dodal.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital