Nečekaný rebel. Komunista Ondráček chyběl při hlasování, v pátek „půjde na kobereček“

ČTK, luš

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček důvody své nepřítomnosti na nočním hlasování o důvěře menšinové vládě ANO a ČSSD zveřejní po pátečním zasedání vedení KSČM. Na svém facebooku dnes odpoledne také napsal, že celou dobu byl ve Sněmovně a na hlasování mohl kdykoli přijít. „Nebyl jsem ani opilý či jinak indisponovaný,“ ohradil se proti některým spekulacím. Důvody jeho kroku chtějí na zasedání výkonného výboru, jehož je členem, slyšet od Ondráčka jeho straničtí kolegové. Podle předchozích poslancových postojů soudí, že tak udělal záměrně.

Ondráček patří k poslancům KSČM, kteří mají ke spolupráci s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše velké výhrady, k tomu, že vládu nepodpoří, se podle kolegů zřejmě rozhodl definitivně až během úterý.

„Má určitě nějaké osobní důvody, protože to nebylo, že by někde upadl, zapomněl se nebo podobně. Bylo to záměrné, ale pochopitelně nám neříkal podrobnější důvody. Dokonce to ani předem jednoznačně neavizoval, byť patřil mezi ty, kteří byli k tomu kroku kritičtí. Zkrátka se rozhodl v ten den a nedostavil se na hlasování,“ řekl poslanec Jiří Dolejš. Poznamenal, že ústřední výbor KSČM jasně poslancům doporučil hlasovat pro. „I když pochopitelně ho nemůžeme omezovat v jeho hlasovacích právech, tohle je zásadní věc. Bylo by dobré minimálně od něj slyšet, že nadále tu basu držet bude, byť se zachoval, jak se zachoval,“ konstatoval.

Weber: Je smutné, že se komunisté poprvé od roku 1989 dostávají zpátky k moci. Chceme vědět, co za to dostanou

sinfin.digital