Je to gang obchodující s rohy nosorožců, tvrdili žalobci o skupině lidí. Soud případ smetl ze stolu

ČTK

lup

Soud zprostil obžaloby většinu lidí, které žalobci vinili z účasti v gangu obchodujícím s nosorožčími rohy. Odsuzující rozsudek si vyslechl pouze Mao Nguyen Hue, jenž dostal dvouletou podmínku a peněžitý trest 600.000 korun za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová s tím, že verdikt není pravomocný.

Obžalobě čelilo 16 lidí, přičemž všem z nich hrozilo dva až osm let vězení. Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí. "Podal odvolání do všech výroků rozsudku," sdělila mluvčí. Potrestaný obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se rovněž neodvolá. Soud začal případ rozplétat v lednu roku 2016, rozsudek padl letos v červnu.

Nelegální obchod se podle obžaloby uskutečňoval v letech 2011 až 2013. Organizátoři trestné činnosti tehdy prý sháněli lovce, kteří jezdili do JAR lovit nosorožce tuponosého jižního. Lovcům platili pobyt a další náklady, které obvykle přesahovaly částku jednoho milionu korun, a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Rohy nejčastěji putovaly přes letiště v Bratislavě a Praze.

sinfin.digital