Kunštát: Bylo jasné, že jde o vládu subalterních úředníků a proslule loajálních premiérových dam

Něco podobného snad ani nemá v novodobých dějinách české politiky obdobu. Jedna ministryně byla kvůli nařčení z plagiátorství nucena rezignovat ještě před tím, než kabinet předstoupil s žádostí o důvěru před sněmovnu, druhý tak učinil z totožného důvodu jen necelý týden po něm. A aby toho nebylo málo, neobsazené je stále ministerstvo zahraničí. A tak zatímco premiér Andrej Babiš sliboval tým odborníků, jeho kabinet připomíná v dané chvíli leda tak torzo. Podle politologa Daniela Kunštáta se obnažuje naprostá personální vyprahlost české politiky, zejména ale obou vládních stran.

„Už předem bylo jasné, že současná vládní sestava, složená typologicky ze subalterních úředníků a proslule loajálních premiérových dam, vskutku nebude žádným all star týmem,“ glosuje situaci po rezignaci již druhého ministra Kunštát v rozhovoru pro INFO.CZ. Přitom ale nepochybuje, že šlo za daných okolností o jediné logické a seriózní řešení. „A to pohledu celé vlády, sociální demokracie i samotného ministra,“ říká politolog.

Pozice ministra Petra Krčála podle něj jednoduše nebyla nadále udržitelná. „Andrej Babiš i Jan Hamáček se tedy podobně jako v případě paní Malé, touto politicky zcela nezbytnou rezignací zbavili problému, který by – pokud by nebyl adekvátně a rychle vyřešen – mohl velmi výrazně podlomit kredit celého kabinetu a v daném případě zejména sociálních demokratů.

Rezignace Krčála: už nejde o selhání jednotlivců, je to škraloup na pověsti celé vlády, tvrdí experti

sinfin.digital