Krčál svou rezignací zvolil jediné možné řešení, říká Babiš. Výběr nástupce nechává na ČSSD

ČTK

Rezignace ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) byla jediným možným řešením situace kolem podezření z plagiátorství v Krčálově bakalářské práci. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Výběr nástupce nechává Babiš na sociální demokracii. V případě Jany Maláčové (ČSSD), kterou mu navrhuje šéf ČSSD Jan Hamáček, označil za pozitivní její studium v zahraničí. Její nominaci hodnotí jako dobrou a bude se snažit co nejdříve dosáhnout jmenování.

"Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus," řekl České televizi Babiš. Dosavadní šéfka odboru rodinné politiky ministerstva Maláčová získala magisterské tituly v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

Babiš před novináři ocenil, že Hamáček situaci kolem Krčála vyřešil rychle. Doufá, že podobné problémy nebude muset vláda v dohledné době znovu řešit. Odmítl prohlášení opozičních politiků, že je za personální výměnu osobně odpovědný. "Já jsem univerzální pachatel, takový hloupý komentář, jak to mám komentovat. Všichni vědí, že to byla nominace ČSSD a že si do nominací nemluvíme," uvedl.

sinfin.digital