Bývalý Okamurův tajemník může jít až na tři roky do vězení kvůli nenávistným výrokům ve sněmovně

ČTK

raz

Policie navrhla obžalovat bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům ve Sněmovně. Jméno obžalovaného mluvčí pražské policie Jan Daněk neuvedl, policie se ale v minulosti o Staníka zajímala kvůli jeho nenávistným a rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Podle svědků výroky pronesl koncem loňského října ve Sněmovně, i podle Daňka byl trestný čin spáchán v této době.

Předseda SPD Tomio Okamura v reakci na postup policie zdůraznil, že Staník není členem ani tajemníkem hnutí. "Hnutí SPD se programově distancuje od jakýchkoliv projevů rasismu nebo antisemitismu. Rozhodnutí o vině pana Staníka je na soudu a v případě, že bude shledán vinným, je namístě odpovídající trest," napsal ČTK Okamura.

"V souvislosti s vyšetřováním výroku jednoho z bývalých tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny podali kriminalisté prvního policejního obvodu návrh na podání obžaloby konkrétního muže. Návrh na podání obžaloby byl podán pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," sdělil dnes Daněk ČTK. Za uvedené trestné činy hrozí v případě odsouzení až tříletý pobyt za mřížemi.

Masakr šelem v Česku: Tuším to minimálně rok, ale všem je to jedno, varuje šéf pražské zoo

sinfin.digital