9 mrtvých, zákazy návštěv v nemocnicích. Epidemie chřipky postupuje Českem

ČTK

Počet nemocných v prvním lednovém týdnu narostl oproti konci roku o polovinu. Devět lidí v souvislosti s onemocněním zemřelo. Údaje k minulému pátku zveřejnil Státní zdravotní ústav. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s epidemií zakázalo vývoz léku proti této nemoci Tamiflu.

Od začátku sezony do 6. ledna, ze kdy mají hygienici poslední hlášení, bylo v Česku 35 závažných případů chřipky, většina z nich mezi lidmi staršími 60 let.

V prvním lednovém týdnu stoupl počet nemocných s akutním respiračním onemocněním či chřipkou na 1528 lidí na 100 000 obyvatel. Ve srovnání s posledním prosincovým týdnem šlo o nárůst o 49 procent. Předpokládá se ale, že o vánočních svátcích lidé nevyhledávali pomoc lékařů a léčili se doma. Hygienici proto porovnali počet nemocných i s předvánočním týdnem, v tomto případě jde o dvanáctiprocentní růst.

„Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách a ve všech krajích ČR. Nejvyšší počty nemocných jsou hlášeny z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Vysočiny a Olomouckého,“ uvedl ve zprávě Státní zdravotní ústav.

sinfin.digital