Konec kancléře Ukleina: Dehonestuje Senát a chová se špatně ke svým podřízeným, říká jeho kritik

Blesk.cz

Jaroslav Šimáček

Končí na vlastní žádost a nikdo zatím neví, proč přesně. Nejmocnější úředník v Senátu, kancléř Jiří Uklein (52), rezignoval a odejde na konci července. Jeho éru v čele této instituce, která začala již v roce 2012, provázely i spory. Senátor Jan Horník o Ukleinovi loni prohlásil, že dehonestuje Senát a špatně se chová ke svým podřízeným. Nyní čelí Horník dvěma Ukleinovým žalobám a soudní pře bude pokračovat v srpnu a září. Blesk Zprávám řekl, že se podle něj Uklein nechoval dobře k ženám.

O chystaném konci kancléře Jiřího Ukleina se Blesk Zprávy dozvěděly v úterý 17. července. Souhlasil s ním v úterý odpoledne i organizační výbor Senátu. A také předseda Senátu.

Uklein: Mám pozitivní představy

„Poděkoval jsem mu za to, že po celou dobu pevně držel v rukou hospodaření Kanceláře Senátu a díky tomu nedošlo za mého působení v čele Senátu k žádným kauzám, které by poškozovaly pozici či reputaci Senátu,“ uvedl k Ukleinovu konci šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Senátní kancléř vzešel z výběrového řízení, kterého se v roce 2011 účastnilo ve finále pět uchazečů. Štěch si vybral právě jej, což vysvětloval Ukleinovou delší praxí a jeho zkušenostmi ze státní, ale i soukromé sféry. Kam má nyní kancléř namířeno, není jasné. Na dotaz Blesk Zpráv odpověděl Uklein neurčitě, důvod odchodu nesdělil: „O své budoucnosti mám jisté konkrétní pozitivní představy, které hodlám naplnit“.

sinfin.digital