Ani Mašínová, ani Remek. Kdo se dostal mezi kandidáty, které Senát navrhl na vyznamenání?

ČTK

raz

Sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou a kosmonauta Vladimíra Remka nakonec Senát prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne. Horní komora je dnes vyřadila z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam nakonec čítá 25 jmen.

S návrhem na vyřazení Mašínové přišel předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD), který poukázal na její vyjádření v médiích, že by ocenění od Zemana nikdy nepřevzala. "Projevila přání, že vyznamenána být nechce," řekl Štěch. Senát sice možné kandidáty na ocenění předem oslovoval, zda jsou ochotni být navrženi, v případě Mašínové se podle něho neuskutečnilo vše tak, jak by mělo.

Bývalý europoslanec KSČM a velvyslanec v Moskvě Remek figuroval v předběžném seznamu jako jeden ze dvou možných nominantů na Řád bílého lva. Senát o nich z iniciativy Miloše Vystrčila (ODS) a Václava Hampla z klubu lidovců hlasoval odděleně. Remek na rozdíl od plukovníka Vladimíra Košana, který byl za komunistického režimu propuštěn z armády a perzekvován, schválen nebyl. Někdejší velitel holešovského výsadkového pluku Košan odmítl v srpnu 1968 navzdory hrozbě použití zbraní vpustit sovětské vojáky do budovy kasáren.

sinfin.digital