Tresty pro provozovatele množíren? Až osm let vězení a zákaz chovu, mohla by schválit vláda

ČTK, raz

Poslanecký návrh na zpřísnění trestů za týrání zvířat a zavedení postihů za takzvané množírny zvířat se zřejmě dočká od vlády neutrálního stanoviska a vláda k němu bude zřejmě mít i připomínky. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro úterní jednání vlády. Novelu trestního zákoníku a trestního řádu předložilo ve Sněmovně 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů. Závažnější přestupky by podle nich měl zákon kriminalizovat jako trestný čin.

Předlohu připravila TOP 09 a získala pro ni podpisy poslanců jiných stran. Podepsali ji například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Novela kromě zpřísnění postihů za týrání zavádí definici množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat. Kvůli nárůstu počtu množíren novela zahrnuje i postih pro právnické osoby. Zákaz držení zvířat a chovu po dobu deseti let autoři novely navrhují pro provozovatele množíren a také pachatele trestných činů týrání zvířat. Za týrání většího množství zvířat může hrozit až osmileté vězení, za trestný čin chovu zvířat v nevhodných podmínkách, tedy v množírnách, budou rovněž hrozit až osmileté tresty. Současný zákon podle nich trestání za množírny neumožňuje, pokud to nenaplňuje znaky jiného trestného činu.

4953182:article:true:true:true

Předkladatelé poukazují na trend, kdy se dřívější přístup ke zvířeti jako k věci mění na přístup jako k živému tvoru. To se odrazilo mimo jiné v novém občanském zákoníku. Na změnu ve vnímání zvířat by podle nich měl reagovat i trestní zákoník a poskytovat zvířatům ochranu výrazněji než třeba u ochrany majetku.

sinfin.digital