Došlo ke zradě sametové revoluce? O komunistech, Krylovi i Babišovi. Komentář Pavla P. Kopeckého

ČTK

Reflex.cz

raz

Pavel P.

Až příliš často a donekonečna posloucháme a čteme nářky o tom, že došlo ke zrazení revoluce z listopadu 1989. Je to až trapné. Kým jiným než „parlamentně důvěryhodným“ Babišem, soudně uznaným spolupracovníkem StB. Toho času premiérem s důvěrou, jehož „polokoaličním“ partnerem je KSČM. Odsud asi i ona nálepka politicky bezradného profesora politologie Fialy o „polokomunistické vládě“.

Je to celé od původu nonsens. Nebylo de facto co zradit. Vezměme to však popořádku. Takzvaná Sametová revoluce, jíž zlí jazykové přezvali na „textilní převrat“, v podstatě revolucí nebyla. Šlo o předání moci mezi starými a (staro)novými elitami, o kromobyčejně mírumilovný proces, u nějž ke všemu existují důvodná podezření, že byl iniciován z ciziny. Na sklonku „Roku zázraků“ jsme byli přece z východního bloku – krom značně specifického Rumunska – jedinou entitou, jež zachovávala „klid a rozvahu“, relativní loajalitu k prohnilému režimu s vedoucí úlohou KSČ.

Jenže ústavně zakotvený státostranický systém i jeho pozvolná likvidace jsou nenávratně pryč. Stejně jako protiústavně rozdělené Československo. Od liberalizace poměrů po jednačtyřicet let trvajícím (a během desetiletí se značně proměňujícího) systému uplynulo dalších skoro třicet roků. Naše pospolitost byla během nich nespočetněkrát ohlupována, že nám hrozí návrat „komunistické totality“. Kupříkladu roku 1998, před parlamentním vítězstvím ČSSD. A o nic principiálně jiného nejde ani teď.

Komentář: Výsměch obětem komunismu? Zeman jmenuje vládu s podporou KSČM v den popravy Horákové

sinfin.digital