„Řekni, kde ti ministři jsou.“ Opoziční politici komentují Metnarovo podezření z plagiátorství

ČTK

mst

Opoziční politici komentují podezření z plagiátorství v případě diplomové práce ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) převážně ironicky. Připomínají, že v minulých dvou týdnech kvůli podezření z opisování v diplomových pracích rezignovali dva další ministři koaliční vlády ANO a ČSSD. Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale označil kritiku Metnara za přehnanou. Metnar se chce ke své diplomové práci vyjádřit do konce týdne.

Česká televize (ČT) v úterý uvedla, že Metnar ve své diplomové práci z roku 2004 řádně neuváděl citované zdroje. Podle ČT sice práce obsahuje seznam použitých zdrojů, v samotném textu je ale jen velmi málo průběžných odkazů. Nejméně osm stran je úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text. Metnar si chce svoji práci znovu prostudovat a v případě, že se podezření z plagiátorství potvrdí, nevylučuje rezignaci, řekl ČT.

„Když teď čtu, že i ministr Metnar zváží rezignaci kvůli své diplomce, napadá mě parafráze slavné písně: 'řekni, kde ti ministři jsou',“ napsal na twitteru místopředseda ODS Martin Baxa. Poukázal tak na to, že kvůli podezření z plagiátorství rezignovali během prvního měsíce od jmenování vlády ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD).

Na VŠE v tichosti vzniká odbor pro likvidaci ministrů. Víme, kdo padne příště!

sinfin.digital