ČEZ: Výroba zelené energie stoupá, máme pestré potrfolio ekologických elektráren

ČTK

mst

Výroba takzvané zelené elektřiny v ČR vyrobené z obnovitelných zdrojů stoupla za posledních sto let 125krát, což je více než u ostatních zdrojů. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier. V době vzniku republiky v roce 1918 podle něj disponovalo Československo jako průmyslový pilíř bývalé monarchie v podstatě jediným typem obnovitelného zdroje, a to vodními elektrárnami.

Mluvčí uvedl, že tyto zdroje tehdy celkem vyráběly 85 gigawatthodin (GWh) ročně a podílely se tak na celkové produkci elektřiny z 7,7 procenta. „Po sto letech nacházíme na území ČR pestré portfolio ekologických elektráren, které loni vyprodukovaly 10.674 GWh. Znamená to 12procentní podíl na celkové tuzemské výrobě elektřiny,“ podotkl mluvčí.

Ředitel divize nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač doplnil, že československá energetika měla v roce 1918 ve srovnání s dneškem rozdrobenou strukturu výrobních zdrojů a logicky nesrovnatelně nižší úroveň produkce i spotřeby.

„Paleta obnovitelných zdrojů nebyla zdaleka tak pestrá jako dnes, už tehdy hrály ale významnou úlohu. V roce 1930 existovalo dnes stěží uvěřitelných 14.000 vodních elektráren - ve srovnání se současnými 1600 v ČR - a jimi vyprodukovaná elektřina se takřka vždy spotřebovala v místě výroby,“ dodal Pleskač.

Ambiciózní plány na výrazné posílení a centralizaci hydroenergetiky se v meziválečném období podle ČEZ podařilo naplnit jen zčásti, přesto vodní zdroje dokázaly v předválečném roce 1938 vyrobit už 600 GWh elektřiny a posunout se k 14,8procentnímu podílu na celkové produkci. Významným impulsem pro výrobu elektřiny z vody se stala socialistická industrializace, která mimo přinesla dotažení předválečných plánů v hydroenergetice, uvedla firma.

sinfin.digital