Soudce H-Systemu: Lidí je mi líto, ale zavinili si to sami. Ať nedělají překvapené

ČTK

luš

Členové družstva Svatopluk věděli už při projednávání trestní kauzy H-Systemu, že bydlí v majetku z konkurzní podstaty. ČTK to dnes řekl soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení. Uvedl, že lidí, kteří musí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu opustit své domovy v Horoměřicích, je mu líto, ale že si to z hlediska práva zavinili sami.

„Od nás věděli, že se to může stát. Tak ať dneska nedělají překvapené,“ podotkl soudce. Nynější stav je podle něj logickým vyústěním situace z let 1998 a 1999, na které se podepsal právě Smetka.

Kydalka se trestní kauzou zkrachovalého H-Systemu zabýval od chvíle, kdy dorazila k soudu, tedy od srpna 2001. V roce 2004 uznal vinným Smetku a společně s ním odsoudil k podmíněným trestům i dva představitele družstva Svatopluk - Ivana Krále a Pavla Středu, a to pro poškozování věřitele.

V rozsudku z roku 2004, který má několik stovek stran, je podle Kydalky velmi podrobně popsán celý stav kauzy. Soudce zdůraznil, že všichni poškození verdikt obdrželi a měli možnost si jej přečíst.

Babiš se vložil do kauzy H-System. Lidé mohou dostat padesát tisíc i garsonky

sinfin.digital