Nevěděli jsme, že OKD skončí v rukou Bakaly. Mrzí mě to, kaje se bývalý ministr Urban

ČTK

mst

Pokud by bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) věděl, že těžební společnost OKD skončí ve vlastnictví finanční skupiny Zdeňka Bakaly, nikdy by ve vládě pro privatizaci menšinového státního podílu v OKD nehlasoval. Urban to dnes řekl novinářům po slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD. Problém vidí také tom, že stát před tím ztratil ve společnosti většinový podíl.

Odprodej menšinového podílu v OKD v roce 2004 společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy Urban hájil. „Vláda rozhodovala jako celek, rozhodla o nejvyšší nabídce, podmínkou bylo schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisí, což se stalo, takže z tohoto pohledu to probíhalo podle zákona,“ řekl Urban.

Cenu podílu 4,1 miliardy korun podle něho připravoval Fond národního majetku (FNM). „Pro nás bylo důležité, že cena se postupně šplhala nahoru. Byla to cena, která je označena a vyhodnocena antimonopolním úřadem a Evropskou komisí jako cena tržní, převyšovala nejvyšší nabídku, převyšovala odhad,“ dodal někdejší ministr průmyslu a obchodu.

Karbon Invest pak ale prodal OKD Bakalově finanční skupině. „Strašně mě mrzí, že tehdejší nabyvatelé společnost prodali finanční skupině a že jim bylo jedno, jak s ní bude hospodařit, s tím já se neumím smířit. Kdybychom takové signály měli, tak bychom, nebo minimálně já, pro takovou privatizaci ve vládě nehlasoval,“ řekl Urban. Pozdější postup označil za Koláčkovu a Otavovu chybu. Současně připomněl, že se za ně při privatizaci minoritního podílu státu postavil Moravskoslezský kraj, tehdejší vedení podniku, zaměstnanci i odbory. O Bakalovi se Urban vyslovil jako o nezodpovědném finančníkovi, který místo toho aby firmu rozvíjel, s ní spíše nehospodařil správně.

Prvotní problém ale podle Urbana vznikl už tím, že stát ztratil v OKD ve druhé polovině 90. let majoritu. „Privátní subjekt si v podniku dělal, co chtěl,“ uvedl.

sinfin.digital