Ministerstvo školství: Kvalitu závěrečných prací musí zajistit vysoké školy

ČTK

mst

Kvalitu závěrečných prací svých absolventů musí podle zákona zajistit vysoká škola, kde student svou práci píše a obhajuje. Musí k tomu nastavit účinná opatření, uvedlo ministerstvo školství. Současný systém kontroly závěrečných prací je podle úřadu dostatečný, ale ani tak nemůže vyloučit výskyt nekvalitních obhájených prací.

Většina vysokých škol využívá v posledním desetiletí antiplagiátorské softwary, které je upozorní na shodující se pasáže textů. O tom, zda jde o plagiáty nebo nesprávně uvedené citace, ale i tak vždy musí rozhodnout odborník, který práci posuzuje. Jednotlivým excesům tak podle ministerstva nelze zabránit.

Konkrétní osoby, které za podobu závěrečných prací odpovídají, určují vnitřní předpisy jednotlivých škol. Vedle členů zkušební komise pro státní zkoušky to bývají vedoucí práce, školitelé, konzultanti a oponenti.

Debatu o kvalitě závěrečných prací otevřelo podezření z plagiátorství bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), kteří kvůli tomu rezignovali. Česká televize pak v úterý upozornila také na nesrovnalosti v diplomové práci ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který v ní údajně neuvádí zdroje u některých pasáží převzatých z knih.

Na některých školách se stále občas vyskytují případy, kdy se oponent práci příliš nevěnuje, ať už z důvodů časových, nebo třeba kvůli úplatku. Podle zdrojů z ministerstva to ukazuje na špatnou kvalitu části vysokých škol v ČR, které jsou autonomní a brání se zasahování státu do svých kompetencí. Podle zástupců České konference rektorů (ČKR) je podezření z opisování vždy selháním jednotlivců, kteří porušili pravidla vysokoškolského studia a škodí pověsti vysokoškolského prostředí v ČR.

sinfin.digital