„Šílená argumentace.“ Opozice kritizuje Novákovou za obhajobu Babiše, ministryně se omluvila

ČTK

luš

Někteří opoziční politici kritizují vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), která v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV ke své účasti ve vládě vedené trestně stíhaným Andrejem Babišem (ANO) uvedla, že podobně jako on se při žádostech o dotace chovala „velká většina podnikatelů“. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru píše o urážce podnikatelů, místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka o docela šílené argumentaci. Nováková se odpoledne za svoje vyjádření omluvila.

Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. Na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku byla čerpána dotace 50 milionů korun.

Podle Novákové Babišovo trestní stíhání „není zcela relevantní“. „Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou,“ řekla v DVTV. Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí. „Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky,“ uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.

Zemanovu poradci jsme chtěli volat záchranku, peníze H-Systemu šly i ČSSD, říká soudce Kydalka

sinfin.digital