Tropy v Česku vydrží. Příští týden bude až pětatřicet stupňů

ČTK

luš

Tropické teploty v Česku vydrží i nadále. Zejména v příštím týdnu bude pokračovat počasí s vysoce nadprůměrnými teplotami (až 35 stupňů Celsia), ale i v následujících dvou týdnech po slabém ochlazení zůstanou venkovní teploty nadnormální. V měsíčním výhledu počasí to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážky, zejména v první polovině období, budou převážně lokální.

„Až ke konci období (týden od 20. srpna) se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Z hlediska celkového množství srážek bude období od 30. července do 26. srpna průměrné až slabě podprůměrné. Meteorologové očekávají zejména v prvních dvou týdnech lokální bouřky a přeháňky. „Proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší,” uvedl ČHMÚ.

Průměrná teplota v období od 30. července do 26. srpna činí v Česku 18,4 stupně. Zatím nejtepleji bylo v této době v roce 2015, kdy teplota v průměru dosáhla 21,1 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo v roce 1976 s průměrnou teplotou 14,7 stupně.

sinfin.digital