Chcete se ochladit? Jedině na horách, první půlka srpna bude v Česku ve znamení největších veder

ČTK

raz

Nadprůměrně teplé počasí v Česku vydrží zřejmě celý srpen. Největší vedra budou první dva týdny a koncem srpna se bude pozvolna ochlazovat. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Velmi teplé počasí je v celé Evropě a vlna veder by měla vydržet docela dlouho. "V Evropě teplu neunikneme," uvedl Dvořák. Kdo by se chtěl ochladit, měl by vyrazit do hor nebo na britské ostrovy.

Současná vedra souvisí s roční dobou, ale také s tlakovou konfigurací. "Nad severovýchodem Evropy je poměrně mohutná tlaková výše, kdežto nad Atlantikem je tlaková níže. Mezi těmito dvěma tlakovými útvary k nám proudí teplý vzduch od jihu. Vypadá to, že situace je dost stabilní, takže vydrží pravděpodobně ještě mnoho dní, více než týden, možná že to bude v průběhu celého srpna převažovat," řekl Dvořák.

Do Česka proudí horký vzduch z jižní a jihozápadní Evropy, kde je velmi teplo. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se teploty pohybují mezi 30 a 35 stupni Celsia, od středy se na jihozápadě Španělska a v Portugalsku očekávají i teploty přesahující 40 stupňů. Vlna veder by tam měla vydržet minimálně do poloviny příštího týdne, uvedli čeští meteorologové na webu. Ve Francii je podle Dvořáka také kolem 30 stupňů, velmi teplo je i na severu Itálie a v Maďarsku.

Globální oteplování v přímém přenosu. Vlny veder nepoleví ani v budoucnu, tvrdí klimatologové

sinfin.digital