Klienty H-Systemu by měl odškodnit stát, věří soudce Šámal. Omluvil se za průtahy s řízením

ČTK

Do případu H-Systemu podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala musí vstoupit český stát a odškodnit poškozené. Šámal to dnes řekl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Omluvil se v té souvislosti za průtahy řízení, právě proces kolem H-Systemu je podle něj příkladem, kdy soudy rozhodovaly nepřiměřeně dlouhou dobu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dodal, že H-System je příklad selhání českého státu v 90. letech.

Zeman po setkání s Rychetským a Šámalem vydal prohlášení, podle kterého byla tématem zhruba hodinové schůzky především délka soudních řízení. Případy H-Systemu či trestní kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha podle něj snižují svou délkou důvěru veřejnosti v soudní systém. Prezident dodal, že je připraven se připojit k případné ústavní stížnosti bytového družstva Svatopluk v případu H-Systemu a zvláštním podáním ji podpořit.

Současná legislativa podle soudců i ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) plošné odškodnění neumožňuje. Lidé se ale mohou obrátit na ministerstvo se žádostí o náhradu škody. "Jedná se o škodu, která jim vznikla konkrétním nezákonným rozhodnutím či nesprávným úředním postupem týkajícím se kauzy H-Systém. Ministerstvo ji vyřídí v souladu se zákonem o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem," vysvětlil ministr. Zkoumat bude podle něj nutné i to, zda již neuplynula promlčecí doba.

sinfin.digital