Náhrada za Murína. Do čela GIBS Babiš navrhne státního zástupce Dragouna, vybrala ho komise

ČTK

raz

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šéfa Okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna. Vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 12 lidí. ČTK o tom dnes informovala mluvčí vlády Petra Doležalová. Z čela GIBS odešel na začátku května Michal Murín, který měl spory s premiérem. Činnost inspekce kritizovali také státní zástupci, mají výtky zejména k vzájemné spolupráci.

Nového ředitele vybírala nezávislá odborná komise. "Předseda vlády předmětné doporučení plně akceptuje," uvedla Doležalová. Podle zákona ředitele GIBS premiér jmenuje a odvolává na návrh vlády a po projednání v příslušném sněmovním výboru. Doležalová potvrdila, že Babiš návrh projedná v bezpečnostním výboru Sněmovny a v komisi pro kontrolu GIBS. V minulosti kabinet jmenoval ředitele bez výběrového řízení.

Podle inspekce Babiš na Murína opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách premiér Murínovi podle inspekce řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to "bez skandálu". Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení.

Okamurova SPD představila své koně do senátních voleb. Nasadí Jakla nebo exministra Davida

sinfin.digital