Česká rozhazovačnost: Lidé utrácejí více, než rostou jejich platy. Šetří méně než dřív, ukázal průzkum

ČTK

raz

Domácnosti v posledním období utrácejí rychleji, než o kolik rostou jejich příjmy, což vede mimo jiné k tomu, že obyvatelé méně šetří. Míra úspor činila v letošním prvním čtvrtletí 8,4 procenta, byla tak na nejnižší úrovni od roku 1999. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil Český statistický úřad (ČSÚ). Naproti tomu ale domácnosti více investují. Míra investic podle ČSÚ vzrostla v 1. čtvrtletí na 9,3 procenta a byla nejvyšší od konce roku 2010.

Očekávání domácností ohledně hospodářského vývoje jsou podle ČSÚ stále pozitivní. Úroveň původního maxima ukazatele o důvěře spotřebitelů v ekonomiku z roku 2006 byla překonána už na přelomu let 2015 a 2016. Od té doby důvěra sílí.

Nízké obavy spotřebitelů z ekonomického vývoje potvrzuje zrychlení růstu spotřebních výdajů obyvatel. Domácnosti začaly víc utrácet už na začátku minulého roku. V letošním 1. čtvrtletí se spotřební výdaje na obyvatele reálně zvýšily ve srovnání s předchozím kvartálem o 5,5 procenta. Mimořádně silný byl i reálný přírůstek celkových peněžních a nepeněžních příjmů na obyvatele, když v porovnání s předchozím čtvrtletím činil 4,2 procenta.

sinfin.digital