Vlna veder v Česku nepolevuje, nejtepleji bylo opět v Řeži u Prahy

ČTK

luš

V Česku pokračuje celotýdenní vlna veder, na řadě míst opět padly denní teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu – 37,2 stupně Celsia – meteorologové znovu naměřili v Řeži u Prahy. S horkem se potýkají nemocnice, soudy, domovy pro seniory či sportovci. V internetových obchodech v posledních dnech o stovky procent vzrostlo vyhledávání zboží v kategorii klimatizace.

Teplotní maxima se dnes pohybovala většinou mezi 31 a 35 stupni, místy bylo i přes 36 stupňů. Rekordy pro 2. srpen byly překonány přibližně na třetině stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. V Čechách dnes byly teploty nepatrně nižší než ve středu. Naopak na Moravě a ve Slezsku se mírně oteplilo.

Starostka Řeže, obce z kaňonu Vltavy, přičítá tamní vysoké teploty zejména okolním skalám, které akumulují teplo. Podle meteorologů připomíná okolí řežské měřicí stanice rozžhavenou pánev - je mezi skalami a obklopena stromy, kterými neprofoukne vítr. Druhou nejvyšší teplotu dnešního dne přístroje naměřily v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, kde se rtuť v teploměru vyšplhala na 36,8 stupně.

Nejvíce tropických dnů s teplotami nad 30 stupňů Celsia nicméně zatím letos zaznamenaly Doksany na Litoměřicku, do konce července jich bylo 31. Na druhém místě je stanice Brno-Žabovřesky.

Současná vlna veder významně ovlivňuje tržby internetových obchodů. Za posledních 14 dní vzrostlo ve srovnání se zbytkem roku vyhledávání zboží v kategorii klimatizace o 500 procent. Novinkou na trhu jsou ochlazovače vzduchu, které ve vyhledávání přeskočily loňskou jedničku - domácí ventilátory. Zájem o přenosné bazény vzrostl proti zbytku roku o 98 procent.

Horko musí řešit mimo jiné nemocnice. V mnoha z nich je klimatizace zabudována jen na operačních sálech, jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Běžná lůžková oddělení ji často postrádají, stejně jako domovy pro seniory. Personál tak proti vysokým teplotám bojuje důrazem na pravidelný přísun tekutin, nočním a ranním větráním, ventilátory, žaluziemi v oknech, tenčími lůžkovinami či častějšími sprchami.

sinfin.digital