Další klienti H-Systemu se bouří: Kde je „zašantročený" majetek, ptá se družstvo Maják

ČTK

raz

Sdružení Maják, které zastupuje část klientů zkrachovalého H-Systemu, žádá o schůzku ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). Chce s ním jednat o pátrání po majetku H-Systemu a o odškodnění pro bývalé klienty za průtahy při soudním řízení. ČTK o tom dnes informovala předsedkyně Majáku Jitka Drunecká.

Ministerstvo spravedlnosti dopis od Majáku se žádostí o schůzku s Kněžínkem obdrželo, termín jednání ale zatím stanoven nebyl, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Připomněl, že Kněžínek se společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se zástupci Majáku setkal už toto pondělí, kdy oba jednali také se členy bytového družstva Svatopluk, jež sdružuje jinou část klientů H-Systemu, a se správcem konkurzní podstaty H-Systemu Josefem Monsportem.

"Po dobu 20 let intenzivně hledáme majetek, který zašantročil pravomocně odsouzený pachatel (zakladatel H-Systemu) Petr Smetka a bohužel stát nám v tomto směru není nápomocen, ba naopak. V současné době se řeší jak pomoci klientům, ale neřeší se vůbec, jak a kam zmizel majetek," uvedlo sdružení Maják v dopisu adresovaném Kněžínkovi.

S Kněžínkem chce také jednat o odškodnění pro klienty H-Systemu za nepřiměřenou délku trestního řízení. Ministerstvo spravedlnosti podle Majáku poskytlo poškozeným klientům odškodné ve výši 2314 korun, což považují za nedostatečné.

"Již více než čtyři roky se proto soudíme s ministerstvem spravedlnosti, které navzdory závazným nálezům Ústavního soudu v těchto věcech nadále odmítá přiznat požadované odškodnění v odpovídající výši," uvedl Maják. "Vzhledem k tomu, že klienti H-Systému jsou oběti trestné činnosti, je tento přístup ministerstva velmi necitlivý," uvedlo sdružení.

Zemanovu poradci jsme chtěli volat záchranku, peníze H-Systemu šly i ČSSD, říká soudce Kydalka

sinfin.digital