Léto bez krve: Kvůli dovoleným dochází dárce, nejvíc chybí skupina nula negativní

ČTK

raz

Transfuzní stanice čelí během léta každoročnímu poklesu počtu dárců krve nejen kvůli dovoleným, ale také kvůli klíšťatům a tropickým nemocem. Letos navíc musí odmítat i návštěvníky severu Itálie, Maďarska, Rumunska nebo Řecka. Někde měli v červenci i o čtvrtinu méně dárců než v červnu, vyplývá z vyjádření zástupců transfuzních stanic v pražských nemocnicích pro ČTK. Nejvíc chybí krevní skupina nula negativní, tedy univerzální dárci. Té ale není dostatek téměř nikdy.

Důvodem poklesu jsou podle přednosty transfuziologického úseku Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) Martina Písačky jak dovolené, tak větší výskyt klíšťat či cestování dárců krve, letos však nejen do oblastí s výskytem malárie. "Počet významně ovlivnilo odmítání dárců po pobytu na severu Itálie, v Maďarsku, Rumunsku a na Peloponéském poloostrově v Řecku pro vyšší výskyt onemocnění západonilskou horečkou," řekl ČTK Písačka.

V červnu podle něj přišlo do ÚHKT darovat krev 474 tzv. opakovaných dárců a v červenci 398 opakovaných a 27 prvodárců. "Celoročně se snažíme různými náborovými akcemi získávat nové dárce. Je totiž potřebné vybudovat širší dárcovskou základnu, aby bylo možné i v letních měsících objednávat dárce s potřebnými krevními skupinami a fenotypy," dodal Písačka.

Gayové mohou darovat krev, jen pokud žijí v celibátu. Na odběry ale chodí a o své orientaci musí lhát

sinfin.digital