Odškodnění pro klienty H-Systemu? Bylo by to nespravedlivé vůči jiným podvedeným, říká Babiš

ČTK

luš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se staví skepticky k tomu, aby stát odškodnil lidi podvedené v případu zkrachovalé společnosti H-System. Bylo by to nespravedlivé vůči lidem, kteří byli podvedeni v jiných kauzách v minulosti, ale odškodnění se nedočkali, uvedl Babiš na svém facebookovém účtu. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal minulý týden uvedl, že by stát měl poměrným způsobem odškodnit všechny, kdo do H-Systemu vložili peníze.

„Někdo říká, že by měl ten průšvih za víc než dvě miliardy, který tehdy způsobil pan (zakladatel H-Systemu Petr) Smetka a spol, zaplatit stát. Tak fajn, a co by na to řekli lidi podvedení v ostatních kauzách? Třeba jen v Union bance uvízlo 75 tisíc věřitelů okradených o 17 miliard,“ napsal Babiš. Připomněl, že podobných případů bylo v 90. letech víc, zmínil mimo jiné zkrachovalé banky IPB a Agrobanku nebo vytunelované Harvardské fondy.

Babiš se v případu H- Systemu angažuje jako zprostředkovatel jednání mezi správcem konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Josefem Monsportem a sdruženími, která zastupují některé poškozené klienty. „Já se teď v téhle konkrétní kauze snažím pomoct, aby znepřátelené strany našly řešení a žádná rodina neskončila na dlažbě. Poslední slovo bude mít ale vždycky soud. Na to máme justici, aby v takových případech rozhodovala, ne politici,“ uvedl na sociální síti.

Zemanovu poradci jsme chtěli volat záchranku, peníze H-Systemu šly i ČSSD, říká soudce Kydalka

sinfin.digital