Hamáček chce miliardy pro Českou poštu. Už podle něj nemá kde škrtat

ČTK

lup

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby Česká pošta ze státního rozpočtu místo současných 500 milionů korun mohla dostávat až trojnásobek. Novinářům to řekl v závěru své prohlídky v třídírně zásilek v pražských Malešicích. I přesto by měl podle Hamáčka generální ředitel České pošty Roman Knap přijít s plánem úspor. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami zhruba 20 miliard Kč zaměstnává asi 30.000 lidí.

Hamáček novinářům řekl, že pošta má dva hlavní problémy, které spolu úzce souvisí. "První je personální. Jakkoliv pošta zaměstnává přes 30.000 lidí, tak jí chybí 1300 zaměstnanců, což klade velké nároky na ostatní, kteří jsou přetíženi," uvedl Hamáček. Z hlediska průměrného odměňování navíc pošta zaostává.

V roce 2017 byla průměrná mzda na poště 23.895 korun, což je zhruba o 5000 korun méně, než je celorepublikový průměr. Zaměstnanci mají úvazek 37,5 hodiny týdně. Od letošního dubna oznámila pošta navýšení tarifních mezd o 7,1 procenta. Za poslední tři roky tarifní mzdy pošťáků vzrostly v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun.

KOMENTÁŘ: Přesluhuje Rychetský? ÚS šéfuje 15 let a k rezignaci se nechystá. Je to ale dobře

sinfin.digital