Metnar povýšil trojici vojáků, kteří padli v Afghánistánu, do hodnosti štábních praporčíků

ČTK

luš

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) povýšil tři padlé české vojáky z Afghánistánu Martina Marcinu, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka in memoriam do hodnosti štábních praporčíků. Ministerstvo obrany to dnes uvedlo na twitteru. Povýšení ministrovi navrhl náčelník generálního štábu Aleš Opata. První zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun na tiskové konferenci řekl, že letoun pro ostatky tří vojáků odletí z Česka dnes večer. Vrátí se ve středu odpoledne, nad Českem ho doprovodí stíhací letouny Gripen. Na ruzyňském letišti přistane v 16:15. Návrat ostatků do České republiky v Praze v té době doprovodí zvuk zvonů katolických kostelů a chrámů.

Tři čeští vojáci padli v Afghánistánu v neděli při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Současně s nimi byli vážně zraněni při útoku sebevražedného atentátníka afghánští a američtí vojáci. Marcin měl hodnost rotného, Beneš se Štěpánkem byli desátníky, patřili tedy do sboru poddůstojníků. Nová hodnost je nejvyšší hodností ve sboru praporčíků.

Středeční převoz těl vojáků doprovodí pietní ceremoniál. „Smutečního aktu se zúčastní rodiny padlých vojáků, pan prezident republiky (Miloš Zeman) a nejvyšší ústavní a vládní činitelé,“ řekl Baloun. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili.

K čemu máme vojáky? Aby s americkými spojenci bojovali za svobodu Afghánců. Glosa P. Novotného

sinfin.digital