Česko jako výhra pro Čínu. Má přítele, který býval záštitou liberální demokracie, píší New York Times

ČTK, raz

České námluvy byly pro Čínu naprostým vítězstvím - v Evropě získala pevného přítele, který je americkým vojenským spojencem a státem, který byl kdysi považován za záštitu liberální demokracie ve strategicky důležitém regionu. Napsal to dnes list The New York Times v obsáhlém článku o změně vztahu České republiky k Číně po nástupu Miloše Zemana do prezidentské funkce.

List píše o osudu Jie Ťien-minga, šéfa společnosti CEFC China Energy a Zemanova poradce, který byl v únoru zatčen pro podezření z ekonomické kriminality. "Česká republika byla vystavena nebezpečí vyplývajícího z nového vztahu (s Čínou) a prezident musel hájit svou uspěchanou přízeň vůči čínskému obchodníkovi," konstatuje The New York Times a dodává, že kritici českého prezidenta považovali Jieovo zmizení za důkaz toho, že stát by s Čínou neměl spojovat svou budoucnost a svůj osud.

"Sílící a globálně ambiciózní Čína využívá peníze, obchod a další stimuly k rozšíření své moci v cizině. Návnada může být lákavá ve světě otřeseném rostoucí neangažovaností Washingtonu a problémy Evropy. Pevnější napojení na Čínu ale znamená větší zranitelnost vůči neprůhlednému politickému systému, který přijímá rozhodnutí tajně. Investice může motivovat politika spíš než ekonomika," upozorňuje newyorský list.

sinfin.digital