Generálním ředitelem Lesů ČR se stane Vojáček, ministr zemědělství to oficiálně oznámí odpoledne

ČTK

raz

Novým generálním ředitelem státního podniku Lesů ČR se stane současný šéf Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Josef Vojáček (47). ČTK to dnes potvrdily zdroje z vedení ministerstva zemědělství. Oficiálně by ho měl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) představit na odpolední tiskové konferenci. Do výběrového řízení na post odvolaného ředitele Daniela Szóráda se hlásilo jedenáct uchazečů, uvedlo již dříve ministerstvo.

Vojáček je podle svého životopisu ředitelem Vojenských lesů a statků od roku 2014. Od 90. let působil v Lesích ČR. Ředitelem VLS byl také mezi lety 2004 a 2009.

Szóráda odvolal v polovině května bývalý ministr Jiří Milek (za ANO). Pověřený řízením podniku, který vlastní skoro polovinu českých lesů, byl ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil.

Na podnik v poslední době mířila kritika za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Po svém odvolání Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení podnik likvidaci kůrovcové kalamity nezvládl. Problém se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů, a to i v sousedních zemích.

sinfin.digital