Vláda povolila spojencům létat a projíždět přes Česko. Souhlas dává každý rok

ČTK

raz

Vláda vyslovila souhlas, aby příští rok mohly přes české území přejíždět a přelétat spojenecké ozbrojené síly. Podobný souhlas na celý rok dopředu česká vláda schvaluje každoročně. Důvodem podle ministerstva obrany je, že v případě přeletů či průjezdů, které souvisí s probíhající vojenskou operací, je ze zahraničně-politických důvodů nevhodné o nich rozhodovat těsně před jejich uskutečněním. ČTK to sdělil Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany a tiskové oddělení úřadu vlády.

Návrh vládě předložil ministr obrany Lubomír Metnar. "Účelem materiálu je maximální usnadnění přeletů a průjezdů jednotek ozbrojených sil členských států NATO, států zúčastněných v programech Partnerství pro mír (PfP), European Defence Agency (EDA) a dalších partnerských států," uvedl Sýkora. Česká republika podle něj jejich umožněním plní své mezinárodní závazky vyplývající z členství v NATO a Evropské unii.

"Toto řešení se aplikuje od roku 2001 a v praxi se osvědčilo. V případě přeletů a průjezdů uskutečňovaných v souvislosti s probíhající vojenskou operací je navíc ze zahraničně-politického hlediska nevhodné rozhodovat o přeletu či průjezdu těsně před jeho realizací," podotkl. Poznamenal, že potenciální možnost neschválení přeletu či průjezdu může u spojenců vyvolávat nejistotu a snižovat tak důvěryhodnost Česka.

sinfin.digital