5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

ČTK

Michaela Kratochvílová

Jana Nečasová vyzradila utajované informace, u soudu vyvázla s podmínkou. Barack Obama přednese v domovském Chicagu svou poslední velkou prezidentskou řeč. Poslanecká sněmovna se zabývala prezidentským vetem zákona o střetu zájmů. Co dalšího se děje v průběhu úterka? 

Nečasová s podmínkou

Manželka bývalého premiéra Jana Nečasová se společně s lobbistou Ivem Rittigem podle rozhodnutí pražského městského soudu provinili vyzrazením tajných informací. Oba aktéři kauzy vyvázli od soudu s podmínkou – Nečasová na jeden a půl roku, Rittig na devět měsíců. Lobbista se proti verdiktu okamžitě odvolal, někdejší šéfka premiérova kabinetu si ponechala lhůtu na rozmyšlení, odvolávat se nejspíše bude i státní zástupce Rostislav Bajger.

Obamova závěrečná řeč

Odcházející americký prezident Barack Obama vystoupí v úterý večer (ve středu ve tři hodiny ráno podle středoevropského času) v domovském Chicagu se svým posledním velkým projevem. Podle informací americké televizní stanice CNN by se v něm měl Obama primárně zaměřit na obhajobu své zdravotnické reformy, kterou chce jeho nástupce v úřadu Donald Trump zrušit. Budoucímu prezidentovi chce také připomenout poselství americké rozmanitosti, tolerance silné demokracie.

Zákon o střetu zájmů

Poslanecká sněmovna se na dnešní schůzi mimo jiné zabývala zákonem o střetu zájmů, který se parlamentu vrátil poté, co jej vetoval prezident Miloš Zeman. Předlohu kritizovali podle očekávání poslanci za hnutí ANO, kteří jej považují za protiústavní. Jednání budou pokračovat zítra, vzhledem k termínové kolizi s pevně zařazeným bodem o privatizaci OKD, který se řešil dnes od pěti hodin. Po hlasování se očekávají reakce Zemana a Babiše. Prvně jmenovaný se dříve nechal slyšet, že v případě přehlasování veta podá stížnost k ústavnímu soudu, totéž dnes naznačil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Andrej Babiš pak přislíbil, že by se v takové situaci vzdal svých firem.

ČNB bude mít nové členy rady

Prezident Miloš Zeman se chystá poslední lednový den jmenovat dva nové členy rady ČNB, kterými by se měli stát Oldřich Dědek a Marek Mora. Od února tak v sedmičlenné radě nahradí dosavadní členy Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Ekonomové se shodují, že nové tváře nebudou mít vliv na změnu současné hospodářské politiky banky. Podle údajů, které ČNB v úterý vydala, je také patrné, že by inflace neměla být do budoucna překážkou pro ukončení režimu devizových intervencí. Ty by mohly podle analytiků skončit ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Zeman oznámí, zda bude kandidovat

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček oznámil, že se hlava státu rozhodne, zda bude na svůj úřad opět kandidovat a výsledek sdělí na tiskové konferenci v pátek 10. března. Okolí Miloše Zemana je přesvědčeno o tom, že bude bojovat o obhajobu svého mandátu, ten současný mu vyprší v březnu 2018. Hlava státu má potíže s polyfunkční neuropatií, která jí ztěžuje chůzi. Podle toho se řídí úpravy programu prezidentových cest po republice. Sám Miloš Zeman, který v září oslaví třiasedmdesáté narozeniny, nedávno označil svůj zdravotní stav za stabilizovaný.

sinfin.digital