Nejvyšší kontrolní úřad ztrhal centrální nákup státu: Nefunguje a úspory nepřináší

ČTK

luš

Centrální nákup státu po čtyřech letech od spuštění nefunguje a nepřináší očekávané úspory. Téměř nikdo ani nevyužívá nástroj pro sběr požadavků z celé státní správy. Nevyhovuje požadavkům zadavatelů. Vyplývá to z dnešní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil centralizované zadávání veřejných zakázek ve státní správě v letech 2014 až 2017. Ministerstvo financí trvá na tom, že jím zvolený postup je hospodárný, účelný a efektivní.

Centrální nákupy státu prosadil před čtyřmi lety jako ministr financí současný premiér Andrej Babiš (ANO). Sliboval si od něj výraznou úsporu provozních nákladů státu. Nákupy by se měly podle plánů vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun. To odpovídá zhruba pětině provozních výdajů úřadů a téměř procentu objemu výdajů státního rozpočtu. Po roce 2020 by měl projekt přejít ze zkušebního do běžného provozu.

V současné době jsou používány dva systémy. Přes jeden z nich nakupují ministerstva pro sebe a organizace, které pod ně spadají. Předpokládalo se, že jeho prostřednictvím budou ročně zadávány zakázky za více než 45 miliard korun. V roce 2016 to však bylo 8,2 miliardy korun, přes polovinu z toho tvořily zakázky ministerstva vnitra. Takzvaný Centrální nákup státu pak mají ministerstva financí a vnitra využívat k nákupům pro celou státní správu.

Babiš je nevkusný pán, malý Čecháček. Bojkot je plochý, lepší je ignorovat a nejíst, říká Merta

sinfin.digital