Srpen 1968 očima novináře ČTK: Skryté vysílání na Západ zmátlo ruské okupanty

Tereza Engelová

Československá tisková kancelář byla v roce 1968 zdrojem otevřených informací pro česká i zahraniční média. „Pražské jaro“ probíhalo za zdmi redakcí už několik let, i když skryté před zraky široké veřejnosti. HlídacíPes.org zveřejňuje vzpomínky někdejšího šéfredaktora ekonomické redakce ČTK a člena Šikovy reformní ekonomické komise Vladimíra Brabce na 50 let staré události.

„ČTK byla obsazená zvláštním oddílem Rudé armády. Ten měli zřejmě připravený dříve, ale asi bez dokonalého průzkumu, protože obsadili pouze hlavní budovu a až v noci z 21. na 22.srpna,“ vzpomíná 94letý Vladimír Brabec na den, který pro něj ukončil nadějně nastartovanou reformu socialistické ekonomiky, které se v ČTK věnoval s kolegy více než pět let.

„ČTK nikoliv beze zbytku, ale celkem jasně fandila Dubčekovi a tzv. socialismu s lidskou tváří. Ten byl u nás v ekonomické redakci interpretován jako idea profesora Šika, tedy totální změny socialistického systému směrem k efektivitě, otevřenému trhu a demokratizaci společnosti, jejímž cílem bylo postupné dosažení demokracie,“ popisuje atmosféru v České tiskové kanceláři v roce 1968.

„Četka“ tou dobou už fungovala jako organizace ekonomicky nezávislá na státu, která prodávala informace československým podnikům. Pražské jaro se pak v ČTK projevilo odvoláním dosavadního ředitele Miroslava Sulka a jeho nahrazením Jindřichem Sukem, kterého do vedení kanceláře zvolili sami zaměstnanci.

Okupace 1968
sinfin.digital