Česko za Sencova: Tuzemští filmaři začínají držet hladovku za vězněného ukrajinského režiséra

ČTK

raz

Čeští filmaři začnou v úterý držet řetězovou hladovku na podporu vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova a jeho požadavků. ČTK to dnes řekl jeden z iniciátorů akce, dokumentarista Vít Janeček za Asociaci režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS). Sencov byl odsouzen v roce 2015 na 20 let vězení za podezření z terorismu na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Od května drží hladovku a požaduje, aby bylo propuštěno dalších 64 Ukrajinců.

Protesty na podporu všech vězněných trvají už čtvrtým rokem. Před třemi měsíci Sencov vyhlásil neomezenou hladovku za propuštění své i všech nezákonně vězněných ukrajinských aktivistů v Rusku. "Za celou dobu se současně ukazuje hmatatelněji než kdy jindy povaha současného ruského režimu. Je zcela rezistentní vůči osobním i institucionálním prosbám i žádostem a vykazuje nulovou vůli přehodnocovat svá stanoviska," uvedl Janeček.

Ruský režim je podle českých iniciátorů hladovky netečný vůči mezinárodní ostudě a zcela ignoruje kolizi mezi právním rozměrem lidského života a svými mocenskými zájmy. "Z hlediska možností reagovat na tuto zvůli se ukazuje, že slovo velkých institucí, hollywoodských celebrit i hlav států má v této věci stejnou váhu jako slovo kohokoli z nás: je ignorováno," uvedli.

sinfin.digital