Hamáček odložil problém Poche. Kdo bude řídit ministerstvo zahraničí, řekne až po volbách

ČTK

Vedení ČSSD dnes jednalo o obsazení funkce ministra zahraničí, kterou momentálně zastává šéf strany, vicepremiér a ministr vnitra v jedné osobě Jan Hamáček. Sociální demokracie na MZV setrvale navrhuje europoslance Miroslava Pocheho, kterého ale prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat. Hamáček po jednání předsednictva strany oznámil, že spor hodlá vyřešit až po komunálních a senátních volbách, protože by mohl poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Jasno o ministru zahraničí by dle šéfa ČSSD mělo být do poloviny října. 

„Úkolem politiků je pokusit se dohodnout a nezatěžovat veřejnost, nebylo by vhodné zatěžovat horkou fázi kampaně,“ řekl Hamáček po jednání vedení strany. Zopakoval, že se snažil spor s prezidentem Milošem Zemanem urovnat. „K dohodě je ale třeba více aktérů,“ konstatoval. Jednání se účastnil také Poche, podle Hamáčka se zapojoval do diskuse a „je součástí toho procesu“.

Nechat řešení sporu až na dobu po komunálních a senátních volbách doporučilo předsednictvu už předcházející zasedání stranického grémia. Někteří straníci před jednáním vyjádřili obavy, že by například výměna pražského sociálního demokrata Pocheho mohla ohrozit výsledky voleb v hlavním městě.

sinfin.digital