Válka meteorologů. Proč se jejich předpovědi počasí rozcházejí?

Eliška Kubátová

Každý už se s tím setkal. Zajímá vás, jaké bude počasí v následujících dnech, abyste si podle toho zabalili věci na dovolenou nebo na služební cestu. Přečtete si předpověď na vašem oblíbeném zpravodajském serveru, ale něco jiného hlásí v televizi. Která předpověď je ta správná? A proč se vlastně výhledy meteorologů rozcházejí? 

Poslední případ, kdy se meteorologové nedokázali shodnout, nastal koncem loňského roku. V článku z 28. prosince citoval server Novinky.cz meteoroložku Dagmar Honsovou ze společnosti Meteopress, která na týden od 9. ledna předpověděla pokles odpoledních teplot k -10 stupňům, a ranní dokonce pod -15. Článek vycházel také ze zprávy německého týdeníku Focus, podle kterého měl počasí v Evropě ovlivňovat chladný vzduch ze Sibiře.

Týž den tuto předpověď dementoval pracovník Oddělení meteorologických předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) František Šopko se slovy, že „tato informace nepochází z ČHMÚ“ a „současné předpovědní podklady ničemu takovému nenasvědčují“.

Česko znovu sevřel mráz. Teploty spadly až na minus 27,5 stupně

sinfin.digital