Česko dál podporuje sankce vůči Rusku, shodli se politici navzdory Zemanově odporu

ČTK

luš

Čeští vrcholní ústavní činitelé se při dnešní odpolední schůzce na Pražském hradě shodli na tom, že stále trvají důvody, proč byly Evropskou unií zavedeny protiruské sankce. Ve společném prohlášení, které zveřejnil Hrad, vyzvali premiér, prezident, šéf Sněmovny a ministři zahraničí a obrany k naplnění mírových dohod z Minsku všemi zúčastněnými stranami. Politici se také zabývali brexitem, migrací, hrozbou obchodních válek či přípravou strategického dialogu s Izraelem.

Politici se současně shodli na tom, že by bylo užitečné, kdyby téma sankcí proti Rusku probrala komplexně Evropská rada. „Včetně zhodnocení ekonomické i politické účinnosti sankcí v návaznosti na proceduru jejich prodlužování. Česká republika přitom samozřejmě bude výsledky této diskuse respektovat,“ stojí v prohlášení.

Prezident Miloš Zeman patří dlouhodobě mezi politiky, kteří argumentují proti unijním sankcím namířeným na Rusko. Při nedávné schůzce českých velvyslanců v Praze prezident uvedl, že chce, aby o jejich případném dalším prodloužením diskutovali zástupci členských zemí na Evropské radě. Na tento požadavek navazuje dnešní prohlášení.

Juncker volá po jednotné Evropě a takto chce bojovat s migrací. 5 hlavních bodů z jeho projevu

sinfin.digital