Europoslanci za ANO dostali „kartáč“, že hlasovali pro řízení s Maďary. Babiš si je zve na kobereček

ČTK

luš

Premiér Andrej Babiš (ANO) probere s europoslanci za ANO, proč ve středu hlasovali pro to, aby členské země EU zahájily řízení proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. Považuje to za zbytečné, když poslední slovo budou mít představitelé členských zemí. Evropa se podle něj nemá rozdělovat, problémy unie jsou jinde, řešit by měla například brexit. Z českých europoslanců podpořili sankční řízení zástupci ANO a TOP 09, dále Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí) a Miroslav Poche (ČSSD). Europoslanec Petr Ježek (nestraník, zvolen za ANO) vyjádřil zděšení nad agresivní rétorikou, která se v Česku po hlasování Evropského parlamentu objevila.

Babiš dnes novinářům řekl, že o evropských hodnotách každý mluví. "Máme svobodu a demokracii, projekt, který nám přinesl mír," uvedl. Unie by se podle něj ale měla vrátit ke své podstatě. "My ty hodnoty máme, a jestli někdo říká něco o Polsku a Maďarsku a říká, že já jsem ohrožení demokracie, potom se tomu musím smát," prohlásil Babiš.

Problémy Evropské unie spatřuje jinde. "My máme problém s brexitem. A pokud se Evropa bude stále rozdělovat, tak je to špatně. Máme mít společný cíl," uvedl. Změnu by podle něj mohly přinést volby do Evropského parlamentu v příštím roce.

Drahoš nemá program ani názor, ovládat ho budou miliardáři, říká Eva Syková

sinfin.digital