Projde Pocheho náhradník u Zemana? Pokud ne, hrozí koaliční krize, varuje politolog

Spor o jméno ministra zahraničí dospěl ke zlomu. Původně měli sociální demokraté přijít s řešením provizorní situace až po komunálních a senátních volbách. Nakonec předseda ČSSD Jan Hamáček, který funkci momentálně zastává, svolal na úterý tiskovou konferenci a potvrdil, co se v kuloárech již nějakou chvilku špitalo: jako náhradníka za prezidentem odmítnutého Miroslava Pocheho sociální demokracie navrhuje do čela resortu Tomáše Petříčka. Ten byl dříve poradcem Pocheho v europarlamentu a nyní zastává pozici náměstka. Jde jednoznačně o muže blízkého právě Miroslavu Pochemu, což vyvolává zcela klíčovou otázku: projde jeho nominace u premiéra Andreje Babiše a především u prezidenta Miloše Zemana?

I s ohledem na dosavadní počínání prezidenta a premiéra je na místě ze všeho nejvíc opatrnost. Což si zjevně uvědomuje také samotný Petříček. V úterý po poledni totiž mluvčí Lidového domu novinářům zaslal toto Petříčkovo prohlášení: „V nejbližší době se chci sejít s premiérem a panem prezidentem a budu chtít znát jejich názor na mou případnou účast ve vládě v této funkci. Do té doby prosím o pochopení, že se nebudu k věci více vyjadřovat.“ Sociální demokraté už jednou Zemanovi ustoupili a pokud Petříček nyní hovoří o svém „případném“ angažmá, je patrné, že tak ČSSD může učinit za jistých okolností i podruhé.

„Pokud by i teď prezident s premiérem bránili jmenování ministra, bylo by to na kompetenční žalobu nebo krach koalice. Plnohodnotně obsadit Černínský palác je dvojnásob důležité v době, kdy se obnažují rozdílné postoje hnutí ANO a ČSSD k evropským tématům. Stačí si porovnat Babišovo a Hamáčkovo vyjádření k postupu europarlamentu vůči Maďarsku nebo k případnému přijetí padesáti syrských sirotků,“ upozorňuje v reakci pro INFO.CZ politolog Lukáš Jelínek. Přitom se podle něj dá předpokládat, že se Petříček bude držet hlavního proudu sociální demokracie v Evropě.

ČSSD ustoupila Zemanovi, Poche ministrem zahraničí nebude. Diplomacii má šéfovat tento muž

sinfin.digital