Trasparency International žaluje na Babiše v Bruselu. Prý dál ovládá svoje firmy a čerpá dotace

ČTK

urm

Organizace Transparency International ČR (TI) dnes odeslala druhý podnět týkající se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Tentokrát putuje k Evropské komisi. Premiér je podle TI v podezření, že přes svěřenské fondy může nadále ovládat holding Agrofert, který čerpá významný objem dotací z fondů Evropské unie. EK podle TI musí vazby premiéra na Agrofert prošetřit. Babiš se jako premiér podílí na plnění rozpočtu EU, a nelze proto vyloučit, že je ve střetu zájmů. TI to uvedla dnes v tiskové zprávě. Dopis je adresován Generálnímu ředitelství Evropské komise pro regionální politiku a Generálnímu ředitelství pro zemědělství.

"Vzhledem ke zjištěním týkajících se potenciálního střetu zájmů jednoho z čelních představitelů členského státu EU, který čelí podezření, že je konečným majitelem firmy, jež pobírá nemalé evropské dotace, musí Evropská komise prošetřit vazby mezi premiérem Babišem a holdingem Agrofert a zajistit, aby byla současná opatření proti střetu zájmů naplněna," uvedl ředitel TI EU Carl Dolan.

Druhý podnět TI se týká podezření na porušení unijních předpisů, podle kterých se osoby podílející se na plnění rozpočtu mají zdržet jakéhokoli jednání, které může uvést jejich zájmy do střetu s finančními zájmy EU. Podle TI je ohroženo nestranné rozhodování o přidělení peněz EU na národní úrovni. Nelze vyloučit střet zájmů v minulosti, kdy byl Babiš ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrem financí, a ani teď, kdy je premiérem.

Nechte peníze v Česku a my vám za to nezvýšíme daně. Komentář Petra Holce

sinfin.digital